Харчовий крохмаль тепер можна видобувати з деревини

25 Апр

Біоінженери з Вірджинського політехнічного інституту та Національного університету Блексбурга (США)  розробили спеціальну технологію, за допомогою якої можна добувати харчовий крохмаль з деревної целюлози.

Дана розробка важлива тим, що для виробництва рідкого біопалива часто використовуються або харчові рослини (такі як кукурудза), або рослини, що виснажують грунт (такі як рапс). Тож площа земель, що використовується для вирощування продуктів харчування, постійно скорочується. Питання забезпечення Землі їжею досі залишається гострою проблемою.

Розробка ж американських вчених дозволяє видобувати один з головних харчових інгредієнтів — крохмаль — з деревної целюлози. Річ в тім, що і целюлоза, і крохмаль складаються з безлічі молекул глюкози — різниця полягає тільки у сполученні цих молекул. Американським біотехнологам вдалось отримати можливість змінювати сполучення молекул, тим самим отримуючи крохмаль з целюлози.

Однак, на жаль, дана технологія поки що є надто дорогою. Так, згідно словам наукового керівника проекту — професора Персіваля Жанга — щоб перетворити 200 кілограм целюлози на 20 кілограм крохмалю необхідно трішки менше 1 мільйона доларів. Однак, як сподіваються науковці, вже через 5 років створення 1 кг крохмалю буде коштувати близько 2 долларів США.

За матеріалами: sciencemag.org