Характеристика та особливості паливних брикет як палива
18 Июл
Загальні характеристики брикет
Паливні брикети – повністю екологічний вид біопалива, що може використовуватись як у промислових, так і в побутових цілях. Паливні брикети чудово підходять для використання у автоматизованих котельнях, твердопаливних котлах, камінах.
Лінійні виміри брикет залежать від їхнього типу, однак довжина брикету не перевищує 40 см, а висота і ширина – 10 см. Ціна в Україні коливається від 800 до 1200 грн\т. Основна сировина для виробництва – деревина (хвойні та листяні породи), торф, солома, лушпиння соняшника. В Україні найбільш поширенішими є брикети з тирси хвойних порід деревини.
Саме від сировини і залежать основні характеристики брикет:
Типи паливних брикет
Існує три типи паливних брикет — RUF, NESTRO і Pini&Kay
Паливні брикети RUF виробляються переважно для спалення у твердопаливних котлах та печах. Мають форму паралелепіпеда (цеглини) із стандартними лінійними розмірами 6,5 — 9,5 — 15,5 см. Виробляються на гідравлічних пресах низького тиску без додавання будь-яких сполучних речовин. Теплотворність – від 4400 ккал\кг.
Паливні брикети NESTRO мають циліндричну форму, що ззовні нагадує дрова. Тому саме вони найчастіше використовуються для камінів. Мають стандартні розміри: 30 см — довжина і 6 см у діаметрі. Теплотворність – від 4400 ккал\кг
Паливні брикети Pini&Kay – найбільш якісний тип брикет, що має максимальну тривалість горіння та теплоту згорання. Має форму шестикутника (або неправильного многокутника), з отвором посередині. Виготовляється такий тип брикет шляхом дії високого тиску та високої температури. Теплотворність – від 4500 ккал\кг
Технологія брикетування
Технологія розрахована на продуктивність до 1000 кг/год та без додавання клейких речовин.
1. За допомогою гвинтового живильника непідготовлена сировина подається в сепаратор.
2. У сепараторі відбувається розділення сировини на 3 фракції:
- 1-а — до 2 мм — йде у відходи;
- 2-а — від 2 до 10 мм — направляється в барабанну сушарку;
- 3-я — від 10 мм — йде в дробарку (найчастіше в молоткову).
3. У дробарці відбувається подрібнення великих шматків сировини.
Подрібнена сировина повторно відправляється в сепаратор.
4. У барабанній сушарці сировина просушується до вологості 8%, а потім витяжним вентилятором витягується в циклон.
5. У циклоні висушена сировина відділяється від гарячого повітря і через шлюзовий затвор і живильник подається в бункер екструдера.
6. З бункера екструдера сировина надходить до робочого органу, де спресовується до щільності 1,0-1,2 т / м ³ і обробляється температурою 160-350 ° С.
У результаті спільної обробки тиском і температурою, на поверхні отриманого брикету з клітин сировини виділяється природна клейка речовина — лігнін.
7. Після виходу з робочого органу екструдера отриманий брикет проштовхується в подільник брикетів, де відбувається його поділ на частини довжиною 300 (75, 150, 600) мм.
8. Протягом 2 годин відбувається охолодження брикету і застигання лігніну. В результаті поверхня брикету герметизується від попадання вологи і закріплюється (лігніном), що дозволяє транспортувати брикети на великі відстані без втрати якості.
Транспортування та типи упаковки брикет
Стандартним упакування паливних брикет є упаковки з 8-16 брикет, замотаних у термоплівку, загальною вагою 10 кг. Така упаковка продається роздрібним покупцям. Замість плівки, брикети можуть складатися у картонні коробки.
Для оптових та промислових покупців брикети складаються на піддони загальною вагою до 1 тонни. Брикети можуть бути обмотані термоплівкою по 8-16 штук, як і для роздрібних покупців, так і повністю весь піддон — залежно від типу упакувальної лінії.
Транспортуватися брикети можуть будь-яким видом грузового транспорту (включно з бортовим).
Записи